Tisková zpráva RWE - 6.11.2009 (po jednání v Čelákovicích)

7. 11. 2009

Společnosti RWE a Alpiq představily zastupitelům záměr výstavby elektrárny
  • Paroplynová elektrárna by měla vyrůst v sousedství elektrorozvodny Čechy – střed
  • Využití nejmodernějších technologií zajistí maximální energetickou efektivitu a šetrnost vůči životnímu prostředí
  • Střední Čechy budou díky nové elektrárně energeticky soběstačné
Čelákovice, 6. listopadu 2009 – Zástupci skupiny RWE a společnosti Alpiq informovali zastupitele obce Čelákovice o záměru postavit poblíž elektrorozvodny Čechy – střed paroplynovou elektrárnu. Zařízení o výkonu 1000 MW by mělo vyrůst na pozemcích o velikosti 300x120 metrů, které jsou dnes velmi zatíženy energetickou infrastrukturou a jejichž stavební rozvoj je jinak omezený. Stavba má být situována tak, aby nenarušila život v žádné z obcí v jejím okolí. Podél celého areálu elektrárny by měly být vysázeny stovky stromů, které umožní zastínit také již v místě stojící energetické objekty.
„O investici dosud nebylo rozhodnuto. Vše bude záviset na konkrétních plánech projektu, které se budou teprve posuzovat. Poté bude následovat obrovský schvalovací proces, který budou garantovat příslušné státní organy, tak aby případný projekt odpovídal všem normám,“ uvedl mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský. „Počítáme samozřejmě s tím, že občany budeme o vývoji projektu podrobně informovat a naslouchat jejich názorům,“ dodal Chalupský.
Nová paroplynová elektrárna výrazně zvýší energetickou bezpečnost středních Čech, které do budoucna ochrání před možnými výpadky elektřiny. Umístěna by měla být v bezprostřední blízkosti stanice vysokého napětí a trasy tranzitního plynovodu. Voda pro chlazení provozu by měla být přiváděna potrubím z nedaleké řeky Labe, u které má stát přízemní čerpací stanice.

Projekt počítá s tím, že zařízení bude vybaveno špičkovou technologií, díky které dosáhne dnes maximálně možné účinnosti (59 procent) přeměny paliva v elektřinu. Veškerá produkce emisí tak bude splňovat i nejpřísnější státem schválené normy. Přínosem pro region bude vytvoření nových pracovních míst v době výstavby i provozu elektrárny a celkové oživení v oblasti služeb. V případě úspěšného dokončení schvalovacího procesu by stavba měla být zahájena v roce 2012. Elektrárna by pak mohla být uvedena do provozu v roce 2014.

Martin Chalupský
tiskový mluvčí skupiny RWE
Ptejte se na vše o připravované elektrárně na elektrarna@rwe.cz.